Onderzoek werpt nieuw licht op woningmarktdiscussie

‘Nederlandse huizenprijzen in grote steden zijn niet hoger dan die in vergelijkbare steden in Duitsland en Frankrijk, zoals lange tijd verondersteld werd.’ Dat is één van de opvallende conclusies uit het rapport ‘Woningmarkten in perspectief’ van Bouwfonds, waarin de woningmarkten in deze drie landen onderzocht zijn.

Risicospreiding

Het onderzoek wordt tweejaarlijks uitgevoerd door Bouwfonds Property Development. De resultaten worden gebruikt voor het nemen van de internationale investeringsbeslissingen. Han Joosten, hoofd Marktonderzoek bij Bouwfonds: “Om de continuïteit van de onderneming te waarborgen heeft Bouwfonds in 1993 gekozen voor meer risicospreiding met activiteiten in meerdere landen. Inmiddels werken er buiten de grenzen meer medewerkers dan in Nederland en worden daar ook meer woningen verkocht.”

Kansen

“In het onderzoek is gekeken naar voor nieuwbouw relevante factoren; zoals grondkosten, bouwkosten, bijkomende kosten, economische ontwikkelingen en demografische ontwikkelingen. De demografische verschuivingen bieden kansen om in Frankrijk en Duitsland in de sterke stedelijke agglomeraties projecten te ontwikkelen.”

Feiten

“Tegelijk voorziet het onderzoek de discussie over de woningmarkt van de nodige feiten. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in de discussie over de hypotheekrenteaftrek. Die maatregel wordt - door zijn prijsopdrijvende effect - vaak als boosdoener aangewezen voor de huidige malaise op de woningmarkt.”

Grote impact

“Het meetellen van het tweede salaris heeft echter een veel groter effect gehad. Ook het inzetten van opgebouwde overwaardes voor de aanschaf van nieuwe woningen en het restrictieve ordeningsbeleid hebben grote impact op de prijsvorming gehad.”

Vergelijkbare bouwkosten

“En dat is niet het enige misverstand dat met het onderzoek uit de wereld wordt geholpen. Uit het onderzoek blijkt dat de stichtingskosten in Nederland heel goed vergelijkbaar zijn met de bouwkosten in Frankrijk en Duitsland. Er is altijd efficiencywinst te boeken - en daar moet serieus naar worden gekeken - maar het onderzoek toont aan dat Nederland niet onder doet voor de bouwkosten die in Frankrijk en Duitsland worden gerealiseerd.”

Duurzaamheid = standaard

“Verder blijkt dat het wensenpatroon van consumenten in de drie landen verschilt als het om de duurzaamheid van een woning gaat. In Nederland wordt duurzaamheid als iets extra’s gezien, waar de consument in moet investeren. In Duitsland en Frankrijk is duurzaamheid in de woning een absolute vereiste, omdat consumenten het simpelweg verwachten in hun woning. Het behoort tot de standaarduitrusting.”

Klein land woont groot

“Ook opvallend is de uitkomst dat woningzoekenden in Nederland gemiddeld genomen een veel grotere woning wensen dan consumenten in Duitsland en Frankrijk. Zo’n 35 procent van de consumenten in Nederland wil een woning die groter is dan 150 vierkante meter. In Frankrijk wenst 20 procent dit, en in Duitsland slechts 15 procent van de woningzoekenden.”

Vervolgonderzoek

“Wat het onderzoek voor de huidige discussie over de woningmarkt zal betekenen, kan niet met zekerheid gezegd worden; in elk geval voorziet het de discussie van objectieve feiten en cijfers. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft wel aangegeven wellicht vervolgonderzoek te willen doen naar de fiscale systemen die in de woningmarkten in Duitsland, Frankrijk en Nederland worden gehanteerd.”

Bron: VastgoedActueel

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.