NHG vangt problemen starters op

Starters kunnen ook vanaf 1 januari 2013 rekenen op een NHG-hypotheek met een loan-to-value van 106 procent. Dat zegt Karel Schiffer, directeur van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), in reactie op het Kunduz-akkoord over de woningmarkt.

Volgens dit akkoord hebben nieuwe hypotheeknemers vanaf 2013 alleen nog recht op renteaftrek als ze een annuïteitenhypotheek afsluiten. Deze starters krijgen gedurende de looptijd te maken met fors hogere maandlasten (+15 procent in het eerste jaar, +59 procent in jaar 30). Dit komt doordat ze zowel rente als aflossing moeten betalen, rekende Vereniging Eigen Huis voor. Economen zijn bezorgd dat starters door een daling van de leencapaciteit vanaf 2013 nauwelijks nog toegang tot de woningmarkt hebben.

Schiffer stelt dat NHG dit probleem kan voorkomen. ‘Starters moeten toegang houden tot de woningmarkt. Banken hebben ook een groot belang dat de woningmarkt in beweging blijft. De NHG is daartoe het enige overgebleven instrument. Wij zijn bereid om op een beheerste manier wat extra risico te nemen. Banken hebben geen signalen afgegeven dat ze willen tornen aan de huidige NHG-leningen. Dus starters krijgen per 1 januari gewoon een NHG-hypotheek met een LTV van 106 procent’, aldus de NHG-directeur.

Na 2013 ziet Schiffer de leencapaciteit wel dalen, met vraaguitval en prijsdalingen tot gevolg. ‘Tot 2015 daalt volgens het Centraal Planbureau het besteedbaar inkomen. Het Nibud zal daardoor de leennormen tot die tijd aanscherpen. Dan wordt volgens het Kunduz-akkoord ook nog de loan-to-value afgebouwd tot 100 procent in 2015. Er is een sterk verband tussen leencapaciteit, vraaguitval en prijsdruk. Een prijsdaling van nog eens 10 procent acht ik zeker niet ondenkbaar.’

NHG kan een dergelijke klap echter goed opvangen, stelt Schiffer. ‘We zullen ons waarborgfonds de komende tijd moeten aanspreken. Het aantal gedwongen woningverkopen zal dit jaar oplopen naar 3.000 tot maximaal 4.000 in 2013. Met 740 miljoen euro is ons fonds echter robuust genoeg. Pas bij een prijsdaling van 20-25 procent en een werkloosheid van 9,5 procent is de bodem van het fonds bereikt. Maar dat scenario is niet reëel.’

bron: Vastgoedmarkt

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.