CBS/Kadaster: prijsdaling koopwoningen zwakt af

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in januari 2012 gemiddeld 3,3 procent lager dan in januari 2011. De prijsdaling was hiermee minder groot dan in december, toen de koopwoningen 4,0 procent in prijs daalden.

Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster. De index geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Alle woningtypen waren in januari goedkoper dan een jaar eerder. Appartementen namen met 4,3 procent het meest af in prijs, tussenwoningen en hoekwoningen met 2,7 procent het minst.

In alle provincies waren de prijzen lager. De sterkste prijsdaling was in Gelderland (met ruim 5 procent). In Flevoland was de prijsdaling met 1 procent relatief klein.

Ten opzichte van december 2011 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,6 procent hoger. Dit was de eerste toename na vijf maanden waarin de prijzen daalden in vergelijking met de maand ervoor.

In januari wisselden iets meer dan 7 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar. Daarmee was het aantal verkopen ruim 15 procent lager dan in januari 2011.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van eenzelfde woning eerder, namelijk vanaf het moment dat de ontbindende voorwaarde(n) in de koopakte is verlopen. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.