Hypotheekgarantie tot 1 juli 2012 op 350.000 euro

De Nationale Hypotheek Garantie blijft nog een tijdje op 350.000 euro. Het kabinet is bereid de hogere norm aan te houden tot 1 juli volgend jaar en hem daarna geleidelijk af te bouwen ‘naar het niveau van voor de crisis'. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) zei dat donderdag tegen Radio 1.

Onder meer het CDA drong onlangs aan op verlenging van de regeling, die eigenlijk eind dit jaar zou aflopen. De hoop is dat een hogere norm de woningmarkt helpt om uit het slop te raken. Het vorige kabinet verhoogde in 2009 wegens de economische crisis de grens voor de hypotheekgarantie tijdelijk van 265.000 naar 350.000 euro om de huizenkoper te helpen. Bij de Nationale Hypotheek Garantie wordt er tegen betaling borg gestaan voor de lening die de huizenkoper is aangegaan.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) was er eerder niet enthousiast over om de hypotheekgarantie langer op 350.000 euro te houden. Hij wees erop dat 80 procent van de hypotheken onder de NHG-grens valt en dat dit marktverstorend werkt. Hij vreesde risico's voor de schatkist. Wel was hij bereid de voors en tegens op een rij te zetten. Volgens Donner zit de huizenmarkt momenteel ‘echt vast door onzekerheden in de markt'. Ondanks de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent, een tijdelijke maatregel die het kabinet eerder nam, blijft het aantal verkochte huizen laag, aldus de bewindsman.

De Vereniging Eigen Huis (VEH), de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en brancheorganisatie VBO Makelaar vinden het een goede zaak dat het kabinet bereid is de Nationale Hypotheekgarantie nog tot 1 juli volgend jaar op 350.000 euro te houden. ’Zeker op dit moment heeft de markt dat hard nodig', aldus een woordvoerder van de NVM. De hypotheekrenteaftrek blijft ongemoeid, zo herhaalde Donner nog maar eens het regeringsstandpunt. Partijen als GroenLinks en de PvdA dringen erop aan om ook daar aan te morrelen.

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.