NMa: nog steeds hogere hypotheekrente bij grote banken

Sinds vorig jaar bekend werd dat onderzoek wordt gedaan naar de hoge hypotheekmarges in Nederland, hebben de grote banken hun rentemarges verlaagd. Zij hanteren echter nog steeds hogere marges dan kleinere aanbieders. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren publiceerde. De kartelwaakhond vond geen aanwijzingen voor prijsafspraken op de hypothekenmarkt.

Hoewel de grote banken dit zelf ontkennen, blijkt uit het onderzoek dat zij sinds het uitbreken van de kredietcrisis 'historisch hoge marges' in hun hypotheektarieven berekenden. Door druk van buitenaf zijn de rentemarges verlaagd. Zo is er sinds een paar maanden sprake van toenemende concurrentie van enkele buitenlandse partijen en verzekeraars. Ook het onderzoek zelf en de maatschappelijke commotie over hoge rentes speelden mogelijk een rol bij de verlaging van de marges door grote banken.

De NMa stelt dat de hypotheekmarkt 'gevoelig is voor mededingingsbeperkend gedrag'. De toezichthouder blijft de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt scherp in de gaten houden. De Vereniging Eigen Huis (VEH) juicht dit toe. De VEH is voorstander van een kwartaalrapportage over de ontwikkelingen van de marktverhoudingen en de rentemarges. Dit houdt de druk op de ketel, meent de vereniging. Indien nodig, kunnen de banken dan door de politiek, toezichthouders of consumentenorganisaties ter verantwoording worden geroepen.

Een vergelijking van de rentemarges in de ons omringende landen zou ook onderdeel moeten zijn van deze rapportage, vindt de VEH. Door een gebrek aan gegevens heeft de NMa deze vergelijking nu niet gemaakt. De VEH betreurt dit omdat de renteverschillen met het buitenland mede aanleiding waren voor de klacht bij de NMa over de hoge marges.

Bron: Vastgoedmarkt

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.