2e Kamer akkoord met invoering nieuwe regels hypotheekverstrekking

Een ruime meerderheid steunde gisteren in een Tweede Kamerdebat de nieuwe, strengere regels voor hypotheekverstrekking waarover minister Jan Kees de Jager (Financiën) het in maart eens werd met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandse banken. Volgens deze nieuwe code mag een hypotheek bij de aanschaf van een woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bedragen. Ook mag een hypotheek nog maar voor maximaal de helft van de waarde van de woning aflossingsvrij zijn. De nieuwe maatregelen moeten overkreditering tegengaan.

De Jager en de PVV botsten echter over de aanpak van tophypotheken. PVV-Kamerlid Teun van Dijck stelde tijdens het debat dat Nederlanders al 'Europees kampioen netjes betalen zijn'. Ons land kent het laagste aantal gedwongen ('een half promille') verkopen ter wereld. Van Dijck pleit daarom voor een niet al te strenge regelgeving rond de hypotheekverstrekking.

Volgens de minister zijn er 'wel degelijk' problemen: het aantal huishoudens met betalingsachterstanden is verdubbeld en bedraagt nu 25 procent. Ook de gedwongen verkopen liepen in het eerste kwartaal fors op, vergeleken met vorig jaar. 'Daarom moeten wij ervoor zorgen dat mensen niet onverantwoord hoge schulden aangaan waar ze de rest van hun leven last van hebben', aldus De Jager.

Partijen als de VVD en CDA trokken in het debat ook aan de bel: de banken nemen uit angst voor boetes van de AFM en negatieve publiciteit geen enkel risico meer bij de hypotheekverstrekking. De Jager beloofde de Kamer dat hij met de AFM en de Nederlandse banken nog eens overlegt over de interpretatie van de gedragscode.

Bron: Vastgoedmarkt

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.