Nog geen energielabel? Voorkom dat u een boete riskeert!

Vanaf 1 januari 2015 riskeert u als woningeigenaar een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer het energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering van uw woning ontbreekt. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat hierop vanaf 2015 controleren.
Hoe kunt u een energielabel aanvragen?

Een woningeigenaar kan vanaf 1 januari 2015 zelf online zijn energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar wordt u aan de hand van de volgende stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel:

1. Inloggen met DigiD.
2. Woninggegevens aanpassen, maximaal 10 vragen over energetische maatregelen in de woning.
3. Bewijs energetische maatregelen uploaden (zoals aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport, een factuur of een foto).
4. Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren.
5. Aanvraag versturen.

Een erkende deskundige controleert daarna digitaal de aanvraag, hij komt dus niet langs. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel. Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd. Dit is het energielabel wat de woningeigenaar moet overhandigen bij verkoop, verhuur en oplevering.

Welke woninggegevens zijn nodig om het energielabel te kunnen bepalen?

Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:

• Type glas leefruimte
• Type glas slaapruimte
• Gevelisolatie
• Dakisolatie
• Vloerisolatie
• Verwarming
• Aparte warmwater voorziening
• Ventilatie
• Zonnepanelen
• Zonneboiler

Als u dit jaar uw woning nog verkoopt en het transport is pas in 2015 moet u aan deze verplichting voldoen.

• U kunt vanaf 1 januari direct een energielabel kan aanvragen via de online tool (www.energielabelvoorwoningen.nl).
• Zorg ervoor dat er een energieprestatiecertificaat (EPA-label) aanwezig is. Dit is een duurdere oplossing voor de eigenaar, maar daarmee voldoet de eigenaar wel aan de verplichting. Uiteraard kan ook worden besloten om de datum van de overdracht uit te stellen, zodat de eigenaar voldoende tijd heeft om een definitief energielabel te verkrijgen.

Wanneer ontvangen de eigenaren die hun woning te koop of te huur hebben staan hun voorlopige energielabel?

Vanaf 1 januari 2015 ontvangen 5 miljoen huiseigenaren een brief met het voorlopige energielabel van het ministerie van BZK. Dit moet worden gezien als een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens over het pand. Deze indicatie volstaat niet op het moment van overdracht, daarvoor moet een woningeigenaar zelf online een definitief energielabel opstellen. De brieven worden verdeeld over een aantal batches in vijf weken tijd verstuurd.

Bron: NVM

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.