Het aantal woningverkopen nam afgelopen half jaar toe en de prijs bleef per saldo stabiel.

De woningmarkt is in het afgelopen half jaar gestabiliseerd. Het aantal woningverkopen nam toe en de prijs bleef per saldo stabiel. Voor 2014 verwacht de Rabobank een voorzichtige stijging van het aantal transacties een stabilisatie van de huizenprijzen. Dat is te lezen in het Kwartaalbericht Woningmarkt van de bank.

De Nederlandse economie is in de loop van 2013 uit de recessie gekomen. Voor 2014 verwacht Rabobank een beperkte verdere groei van de economische activiteit. Die groei zal echter vooral vanuit de internationale handel komen. Het consumentenvertrouwen is in het afgelopen half jaar fors verbeterd. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens daalt dit jaar veel minder hard dan in de afgelopen twee jaren. Voor huishoudens die zich niet met baanverlies geconfronteerd zien, neemt de koopkracht zelfs toe. Maar de eerdere sterke daling van het reëel beschikbaar inkomen en de woningprijs zullen dit jaar nog voor een verdere afname van de particuliere consumptie zorgen.

Snel herstel woningmarkt niet waarschijnlijk

Een snel herstel van de Nederlandse woningmarkt acht de Rabobank niet waarschijnlijk. "De Nederlandse woningmarkt heeft in 2013 opnieuw een moeilijk jaar gehad", schrijft de Rabobank. "De woningprijs daalde ten opzichte van het gemiddelde van 2012 in 2013 met 6,4%, een net iets grotere daling dan de 6,3% van 2012 ten opzichte van 2011. De transactieaantallen bereikten in 2013 met 110.103 verkopen een nieuw dieptepunt. De daling van 6,1% ten opzichte van het jaar ervoor was bovendien groter dan in de voorgaande drie jaren. Het grootste deel van deze daling kwam in de eerste helft van 2013. In de tweede helft van 2013 is echter al een eerste herstel ingezet."

In het vierde kwartaal van 2013 zijn er aanzienlijk meer bestaande woningen verkocht dan in het derde kwartaal. Het aantal transacties in het vierde kwartaal was het hoogst sinds 2009. Met 110 duizend transacties zijn er in 2013 echter minder woningen verkocht dan in 2012. "Op basis van de verbeterde betaalbaarheid en het aanzienlijk minder negatieve sentiment verwachten wij een toename van het aantal woningverkopen in 2014. Doordat de leencapaciteit de afgelopen jaren is gedaald en een relatief grote groep huishoudens met een potentiële restschuld zit, zal deze stijging echter beperkt zijn."

bron: VastgoedActueel

Gratis waardebepaling

Als u de gegevens in het contactformulier invult en bij opmerkingen 'Gratis waardebepaling' vermeldt, zorgen wij voor een gratis waarde-indicatie van uw woning en bellen wij u op korte termijn voor een vrijblijvende afspraak.